Systems Management Server

Egy nagyobb intézmény napi működése szempontjából igen lényeges PC-s hálózat létrehozása mellett annak karbantartásának, menedzselésének bonyolultsága és ebből következő költségigénye jogos aggodalomra adhat okot. A hálózatba kötött PC-k kezelésének eszköze a BackOffice családba integrált Microsoft Systems Manager Server.

A Systems Management Servernek 4 fő funkciója van:

Az SMS az egyes funkcióihoz tartozó adatokat (leltárak, stb. )egy SQL Szerver adatbázisban tárolja. Ehhez az adatbázishoz tetszőleges lekérdezések szerkeszthetők a konkrét szervezeti igényeknek megfelelően.

A hardver és szoftver leltár automatikusan összegyűjti a hálózaton található összes PC részletes konfigurációs információját. Könnyen meghatározható, hogy egy szoftvertermék hány példánya található a vállalat központjában és fiókjaiban, mely PC-ket szükséges hardveresen felújítani, vagy hol található egy adott hálózatcímhez tartozó PC. Használatával könnyen felderíthetők az esetleges hardver lopások. A szoftver és hardver leltár elkészítése mindig megtörténik, amikor a felhasználó belép a hálózatba.

A szoftver elosztási és telepítési képességek leegyszerűsítik az alkalmazások, frissítések, víruskereső rendszerek automatikus telepítését, azáltal, hogy a szerveren létrehozhatók a telepítés lépéseit a különböző konfigurációk esetén automatikusan végrehajtó algoritmusok, melyeket PC-k felhasználói a következő hálózati bejelentkezéskor szükségszerűen elindítanak. Nincs szükség arra, hogy a rendszergazda az összes PC-n egyenként, a helyszínen telepítse az új szoftvereket.

A fájl kiszolgálókon futó alkalmazások központilag kezelhetők, telepíthetők és ellenőrizhetők, a felhasználók számára pedig lehetőség nyílik ezen alkalmazások futtatása a hálózat bármely pontjáról.

1. Ábra SMS funkciói

A kiszolgálókon futó kezelőalkalmazások a hálózat bármely pontján ülő felhasználó számára szabványos alkalmazáskészletet biztosítanak. A rendszergazda távolról vizsgálhatja egy problémás számítógép, memória tartalmát, meghajtóit, szervizeit, futó alkalmazásait. A távoli vezérlés és hibajavítás lehetővé teszi, hogy a központi rendszergazda átvegye egy MS-DOS, Windows 3.x, Windows 95 vagy Windows NT operációs rendszert használó PC (billentyűzet, egér, monitor) vezérlését. Még valós idejű memóriatérkép is lehívható egy távoli PC-ről. Ezzel további információ szerezhető be hibajavításkor, de akár kezdő felhasználó betanítása is végezhető.

A hálózati protokoll elemzés lehetővé teszi a hálózati csomagok részleteinek megtekintését, a hálózatban bárhol található csomagok elfogását, és statisztikai információk gyűjtését a PC-k egy adott csoportjáról.

A Systems Management Server a meglévő kezelőeszközökkel a Windows NT-be beépített Simple Network Management Protocol segítségével a UNIX-os környezetbe integrálható. Az SNA Szerverrel együtt szállított NetView támogatás révén integrálható a vállalat SNA hálózatába is, lehetővé téve az IBM terminálokkal való együttműködést.

A Systems Manager Server a nagyobb szervezetek hálózatait a tényleges földrajzi és logikai struktúrának megfelelő hierarchikus rendszerbe szervezi. A centrális szerepet játszó ún. Primary Site-ok tárolnak minden információt a hierarchia szerint hozzájuk tartozó összes többi, ún. Secondary Site-ról is. Ha egy Site mérete ezt indokolja további Systems Manager Serverek is alkalmazhatók kiegészítő, teherelosztó szerepkörben, melyek neve: Logon Server.

 

Vissza - Windows NT 4.0 hálózatok

 Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
Last modified: December 22, 1996