A visszaigazolást, visszajelzést készítő lap minden vállalkozás számára fontos. A lapon a felhasználó által kitöltendő információkat kell megadnia, melyek nélkül nem tárolódik a vélemény. Ezek az információk a teljes név, a beosztás, a cég kapcsolat, levelezési cím, telefonszám, Fax szám, e-mail cím. A szükséges információk megadása után a visszaigazolási adatok tárolási formátumát kell megadnia, mely lehet szöveges, tabulátorral elválasztott vagy web lap formátumú. Előbbit akkor válassza, ha az adatokat tovább kívánja dolgozni valamilyen adatbázis kezelővel, vagy táblázat kezelővel.

A tartalomjegyzék megadása esetén el kell döntenie, hogy automatikusan frissítődjön a tartalma, a nem linkelt lapokat is tartalmazhat és megjelölje-e a hierarchia legfelső szintjén található lapokat.

A következő lapon a minden oldalra rákerülő információkat kell megadnia, melyek a lap tetején lehetnek: a vállalkozás cégjele, a lap címe, összeköttetés a home page-hez. A lap alján az összeköttetés a home page-hez (megadhatja mindkét helyen is), a web készítő (webmaster) e-mail címe, jogosultsági információk, az utolsó módosítás dátuma szerepelhet. Ha minden oldalra más információt szeretne, nem kell megadnia ezen adatokat, a FrontPage Editorral külön-külön is elhelyezheti a megfelelő lapra a megfelelő információt.

A teljes web stílusát definiálhatja a következő lap segítségével. A lehetőségei, Plain - egyszerű, Conservative, Flashy - feltűnő, Cool - hűvös. A képen a Cool beállításai látszanak. A stílus kijelölése után meghatározhatja a színeket, az alapértelmezett vagy a saját beállítás alapján, a háttér mintáját, a szövegek színét, beleértve a linkek színét is, megkülönböztetve az aktív, a már látogatott linkeket. A következő képen megadhatja, hogy a nem befejezett lapokat kívánja-e megjelölni egy "építés alatt" jelvénnyel? A varázsló hátralévő részében a vállalkozás adatait kell megadnia. Az első képen a cég nevét, rövidített nevét, és címét. A következőn a telefonszámot, a fax számot, a webmaster e-mail címét majd végezetül az általános információkhoz szükséges e-mail címet.

A végső képernyőn megadhatja a To Do listaTo Do lista megjelenítését, mivel ezen található az éppen elvégzendő műveletsor. Az információk megadása után elkészül a web váza, mely tartalmazza a megadott információkat.

A web lapokat ezután a FrontPage Editor segítségével a megfelelő információk feltöltésével el kell készíteni.

FrontPage Editor

A szerkesztő nagyon hasonlít egy szövegszerkesztőhöz, azokat a funkcióit, melyek egy szöveg szerkesztőhöz hasonlítanak, nem is tárgyaljuk. A szövegek törlése, módosítása, formázása megegyezik a szövegszerkesztőkkel. A képen a végleges web oldal látható, olyan formátumban, amilyen a weben keresztül is lesz. Az egyes objektumoknak azonban tulajdonságaik vannak, melyek a jobb-oldali egérgombbal kattintás után láthatók, menedzselhetők.

A képen jól követhetők a gombokon keresztül a megszokott tevékenységek. Van azonban néhány ismeretlen is, ilyen a középen elhelyezkedő link gomb, mely segítségével definiálhatjuk a linkeket. A mellette lévő gombok pedig akkor hasznosak, ha egyszerre több lapot szerkeszt, a két gomb használatával válthat az egyes lapok között. A gombok nem csak a képernyő tetején helyezhetők el, hanem bárhol, csak vegye és vigye (drag and drop).

Szövegformázás

A szövegeink a beírt formátum szerint jelennek meg a képernyőn, ugyanolyan formátumban, ahogy a weben is látható lesz (WYSIWYG). A szövegekhez különböző formátumokat adhat meg, kiemelést, aláhúzást, döntést adhat meg. A betűket színezheti, méretüket változtathatja, a sor zárást beállíthatja balra, középre, jobbra. A kijelölt részeket kivághatja (cut, Ctrl+X), másolhatja (copy, Ctrl+C) a clipboardra és onnan előveheti (paste, Ctrl+V), ahogyan azt bármely alkalmazásban megszokta. A szöveg törlés, a művelet visszavonás is ugyanolyan tevékenység, mint egyébként. A címek kitüntetett szerepet kapnak, a legfontosabbak az 1-es szintűek és a fontossági sorrend 6-ig terjed ki. Meglévő szöveget is újraformázhat, ugyanúgy, mint a többi szövegszerkesztővel. Az általános szövegszerkesztői lehetőségeket a továbbiakban a speciális tulajdonságokat kiemelve tárgyaljuk.

 

Vissza - Windows NT 4.0 hálózatok

Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
Last modified: December 23, 1996