1. Ábra NT szerver tulajdonságok

A Microsoft Windows NT többféle processzoron is futtatható, méretezhető, hálózati operációs rendszer. Belső felépítését tekintve többfelhasználós, többfeladatos, mikrokernelre épülő, 32 bites operációs rendszer. A programok kizárólag az operációs rendszeren keresztül, szigorúan felügyelt módon férhetnek hozzá a számítógép erőforrásaihoz (memória, diszk, stb.), nem fordulhat tehát elő, hogy egy program szándékosan vagy véletlenül rendszeradatokat módosít. Az alkalmazások időosztásos (preemptív) módban futnak, így egyik alkalmazást sem fenyegeti az a veszély, hogy a többiek leszorítják őt a processzorról. A Windows NT többprocesszoros gépeken is működik és támogatja a többszálú (multithreading) végrehajtást, az így megírt alkalmazások teljes mértékben kihasználhatják a több processzor nyújtotta teljesítménynövelési lehetőségeket. A Windows NT nem csak az Intel processzorain (386, 486, Pentium, Pentium Pro) működik, hanem DEC Alpha, MIPS és PowerPC processzoros változata is van, tehát ha az alkalmazás igényei megkívánják, nagyobb teljesítményű gépen is futtathatjuk.

A Windows NT-nek mint operációs rendszernek 5 fő jellemzője van: a bővíthetőség, a hordozhatóság, a megbízhatóság, a kompatibilitás és a teljesítmény.

Bővíthetőség (Extensibility )

A bővíthetőség az alapja a korszerű operációs rendszereknek. A kódot úgy kellett felépíteni, hogy a technológiai fejlődésnek és a piaci elvárásoknak megfelelően továbbfejleszthető legyen a kompatibilitás megőrzésével. Ennek megfelelően a rendszert moduláris struktúrájúnak tervezték, az egyes erőforrásokat objektumként kezelve, nagy számú betölthető meghajtó programmal (loadable driver), és a távoli eljárás hívás (remote procedure call - RPC) alkalmazásával, mely lehetővé teszi az egy géphez telepített szolgáltatás elérését az egész hálózatban.

Vissza Windows NT 4.0 hálózatok

Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
Last modified: December 22, 1996