Teljes meghatalmazás tartomány modell

Ez a modell a legbonyolultabb. E modellben minden tartomány meghatalmaz minden tartományt. Ez nagyszámú tartománynál igen jelentős számú meghatalmazást jelent. A meghatalmazások száma az n*(n-1) képlettel számítható. Például a rajzon szereplő négy tartomány esetén ez 4*(4-1)=12 meghatalmazást jelent.

9. Ábra Teljes meghatalmazás modell

Ezt a modellt csak végszükségben ajánlom megvalósítani. Az adminisztrációja, a változások végigvezetése komoly feladat.

Tartomány meghatalmazás készítése

Ha több tartományt készített a rendszeréhez, ezeket is lehetősége van központilag menedzselni, a tartományok erőforrásait megosztani, a bejelentkezést tartományokon keresztül végrehajtani. A tartomány modellek szervezése a könyvben részletesen megtalálható, most következzen a gyakorlati útmutatás, ha két tartomány között meghatalmazást készít, milyen tevékenységeket kell elvégeznie. A tevékenységeket egy példán keresztül mutatjuk be. A példában szereplő konfigurációban két tartomány, az IRO és a NETDOM tartományok találhatók.

A meghatalmazás iránya látszik a mellékelt képen. A meghatalmazás tehát az IRO trusting és a NETDOM trusted tartományok között készül el. A meghatalmazás elkészítése után VargaK felhasználó a csoport összerendelések segítségével az IRO tartományban található nyomtató erőforráshoz férhet hozzá.

 

Vissza - Windows NT 4.0 hálózatok

Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
Last modified: December 22, 1996