Szöveges segédprogramok

A szöveges segédprogramokat a munkaállomás DOS parancssorából hajtathatjuk végre. Az alábbiakban az összes segédprogramot alfabetikus sorrendben vesszük sorra, függetlenül attól, hogy felhasználói vagy rendszergazdai tevékenység kiszolgálására készült.

Parancs konvenciók:

MAPNagybetüs szavak. Betü szerint ezeket kell használni. (Mindegy, hogy kis vagy nagybetüvel írjuk.)
[ ]Szögletes zárójelek. Opcionális, nem kötelezöen megadandó paramétereket jeleznek, nem kell a zárójeleket írnunk, csak a szükséges részeket.
|Függöleges vonal. VAGY kapcsolatot jelöl, a két oldalán lévö opciók közül csak az egyiket használhatja!
pathDölt betüs szavak. A változókat jelzik. Ezek helyére az aktuális értéket kell behelyettesítenünk. Pl. aktuális katalógus, vagy meghajtó.
[[ ]]Egymásba ágyazott zárójelek. A belsö opcionális, mint ahogy már leírtuk, de ha a belsöbe írtunk, a többibe is kell írnunk!

ATOTAL

ATOTAL [cél elérési út\állománynév] [/C] [/? | /VER]

Ha a szerverben be van állítva az account funkció, ezzel a segédprogrammal nézheti meg az összes szerverhez kapcsolódó account számot. Az accounting (számlázás) beállítására az Nwadmin, vagy a NETADMIN menüprogram használható. Eldöntheti, hogy mely szolgáltatást milyen értékekkel tölt fel. Az alábbi szolgáltatásokhoz rendelhet a használatnak megfelelö rátát:

Rendszergazdák használják.

 

CAPTURE

CAPTURE [P=printer | Q=queue] L=szám [/opciók..] [/? | /VER]

A segédprogram segítségével a nyomtatási munkáinkat átirányíthatjuk a hálózati nyomtatóra bármely alkalmazást használva. Különbözö opciók használatával beállíthatjuk a nyomtatási munkánkat. Egy elözöleg definiált forma szerint megadhatjuk, hogy hány példány másolatot kérünk belöle stb. Nem kell használni a CAPTURE programot, ha egy olyan NetWare alkalmazást futtat, amely képes közvetlenül a hálózati nyomtató kiszolgálására (pl.WordPerfect). Kötelezö megadni vagy a nyomtató vagy a nyomtatósor nevét a parancs után amelyre a nyomtatási munkánkat küldeni kívánjuk. A CAPTURE részletes használatához a kézikönyvet tanulmányozza, vagy fordiljon az adminisztátorhoz. 27 fajta beállítási lehetöséget nyújt.

CX

CX [új kontext] [/opciók...] [/? | /VER]

Ezen parancssor segédprogram segítségével lehet a saját kontextjét beállítani. Ezzel lehet megváltoztatni az aktuális kontextet és navigálni az NDS struktúrán belül. Mozoghatunk a szinteken fölfelé a pont kiadásával, vagy pedig közvetlenül megadhatunk egy kontextet.

Opciói és használatuk:

/R Konténerek listája a Root szinten, vagy a konténer beállítás a Root szinthez képest történik
/TAz aktuális kontext alatti konténerek listája, vagy a megadott kontext a struktúrában.
/CONTKonténerek listája az aktuális kontextnél, vagy a megadott kontexnél, struktúra nélkül.
/AAz összes objektum listája az aktuális kontextünk alatt, vagy a kontexten, attól függöen, hogy a /T vagy a /CONT -tel együtt használjuk.
/CFolyamatos a lista.

DOSGEN

DOSGEN [/? | /VER]

Ezt a parancssor segédprogramot akkor használjuk, ha egy olyan munkaállomást akarunk készíteni amelynek nincs saját lemezegysége, hanem az állomány szerverröl tölti le a DOS állományokat is. DOSGEN készíti el a szerveren a betöltö állományokat a munkaállomás számára. Minden munkaállomás számára futtatni kell a DOSGEN-t, mindegyiknek külön betöltö állományt készít egyedi néven.

Vissza: NetWare 4

 

Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
Last modified: January 05, 1997