Hálózati nyomtatás

Lényege, hogy egy vagy több nyomtatót a hálózaton keresztül megosztunk. A megosztott nyomtatók PRINT SZERVER-ekhez kapcsolódnak, mely szerver 256 nyomtatót képes kiszolgálni. A print szerver egy állomány szerver része egy NLM-ként kell tölteni. A NetWare 4-es esetén elég, ha a nyomtató objektumot címezzük, a nyomtatási munka automatikusan eljut oda.

Elvi müködés

A nyomtatás a munkaállomásról indul. Egy átirányító program segítségével a nyomtatási munka (job) nem a helyi nyomtatóra, hanem a hálózaton keresztül egy állomány szerveren található nyomtató sorba kerül. A print szerver vezérli a nyomtatósorok munkáit a definiált nyomtatóra. A print szerver képes több nyomtató sort is kiszolgálni. Amikor a nyomtató kész a nyomtatásra, a print szerver a hálózaton keresztül a nyomtatósorból a nyomtatóra irányítja a nyomtatási munkát, ahogy azt az alábbi ábrán is bemutatjuk.

 • 15.sz. Ábra Nyomtatás a hálózatban

   

  Az ábrán látható konfigurációban az FS1 szerveren található PQ1 nyomtatósorba kerül a munkaállomás Pjob1 és Pjob2 nevq nyomtatási munkája. A Pjob1 munka az NP2-es nyomtatóra kerül, melyet a PS1 print szerver vezérel. A Pjob2 munka a PS2 print szerver által vezérelt NP1-es nyomtatóra kerül.

  Az NDS struktúrában ezek alapján három objektumot találhatunk:

   Vissza: NetWare 4

  Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
  Last modified: January 05, 1997