A NetWare 4 tulajdonságai

Az új tulajdonságok tárgyalását három szakaszban tesszük. Először az új fogalmakat, terminológiákat mutatjuk be, majd a munkaállomás újdonságait vesszük sorra, végül a szerveren futó operációs rendszer új tulajdonságait taglaljuk.

 

Fogalmak, terminológiák

 • NDS- azaz NetWare Directory Services
 • Ez a teljesen új fogalom lehetővé teszi a korábbi szerverenként definiált felhasználók metodika megszűnését, és lehetővé teszi a hálózatba történő bejelentkezéskor a hálózati jogaink birtoklását a teljes hálózatra vonatkoztatva, a hálózat összes szerverén. Részletesen külön fejezetben foglalkozunk az NDS-sel. Az NDS bevezetése a kompatibilitási problémák miatt kiegészül a Bindery Emulációval, mely a NetWare 3-as bindery módú működést emulálja a 4-es szerveren. A Kompatibilitás fejezetben bővebb információkat talál a Bindery Emulációról. Az NDS biztonsága és hatékonysága fokozására a partícionálás - mely az NDS logikai részekre bontása - és a replikázás - mely a partíciók másolását jelenti - szolgál. A Partícionálás fejezetben találhat bővebb információkat. Az idő szolgáltatásokat is az NDS bevezetése indokolja. Ez azt jelenti, hogy a szerverek szinkronizálják a belső óráikat, hogy a teljes hálózat azonos idő-alap szerint működjön, mivel minden NDS tevékenység kap egy idő-bélyeget, aminek csak azonosan járó órák esetén van értelme. Az idő szinkronizálást is külön fejezetben tárgyaljuk.

   

 • Adat tárolás
 • A hálózati operációs rendszerek alaptulajdonsága az adattárolás, és megosztott elérés. A megosztott elérés esetén fontos az adatintegritás biztosítása, melyet a NetWare a TTS segítségével biztosít. A fontosabb új szolgáltatások az adatkompresszió és a blokk szuballokáció. Az adatkompresszió a régóta nem használt állományokat tömöríti a lemezre (ha ezt beállítjuk), a blokk szuballokációval pedig jelentős lemezterületeket takaríthatunk meg, mivel engedélyezi egy lemezblokkban több állomány elhelyezését is. Ez rövid állományok (pl. levelek) esetén jelentős megtakarítás, főleg ha nagyméretű lemezblokkokkal dolgozunk.

 • Nyomtatás
 • A másik fontos tulajdonság a print szerverek használata. A könyvben külön fejezetet szentelünk a nyomtatás bemutatásának. A nyomtatási képességek használata sokat egyszerűsödött, mivel a felhasználó a nyomtatót is megnevezheti, anélkül, hogy tudná, milyen szerver, vagy nyomtatósor szolgálja ki azt a nyomtatót. Természetesen a nyomtatósorra is hivatkozhat a nyomtatáskor.

 • Security
 • A NetWare rendelkezik a C/2-es szabvány előírásai implementációjával mind munkaállomás, mind szerver oldalon. Hibatűrő képességei egyedülállóak, főleg az SFT III, melynek segítségével a két párhuzamosan működő egyforma szerver közül, ha meghibásodás történik, a tartalék átveszi a kiesett szerver szerepét. A későbbiekben külön rész foglalkozik a hibatűrő képességekkel. Fontos megemlíteni az auditálási képességet, melyet külön fejezetben mutatunk be.

 • NetWare MHS Services
 • A teljes NetWare 4-es rendszerben elektronikus levelezésre használhatjuk az MHS (Message Handling System) rendszert. Természetesen kiegészül munkaállomás programmal, és a szerverre installálni kell, mivel ez egy külön opció, nem része az alap installálásnak.

  Az alábbiakat tehetjük:

  Mindezt egy egyszerűen használható, DOS menü vagy Windows-os segédprogrammal tehetjük. Külön fejezetben foglalkozunk a levelezéssel.

  Adminisztráció

  Az NDS könnyű adminisztrációt eredményez, mely grafikus felülettel párosulva, a drag-drop technikát is használva az adminisztrátor számára egyszerűsíti a munkákat, és a felhasználók számára is könnyű eligazodást tesz lehetővé. Külön fejezetben foglalkozunk az Nwadmin programmal.

  Hálózatmenedzsment

  A hálózatmenedzselés alapja a szabványos SNMP protokoll használata, melyet a NetWare is képes kezelni. Az adminisztrációt a ManageWise teheti teljessé, mely külön termék, és SNMP alapú, munkaállomásokat is magába foglaló adminisztrációt eredményez.

  Vissza az elözöre :  NetWare 4

  Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
  Last modified: January 05, 1997