NetWare Directory Services tervezése

A felhasználók és az alkalmazások az NDS-böl kapják meg a hozzáférési jogosultság engedélyt a megosztott eröforrásokhoz mint pl. a nyomtatók, nyomtatósorok, felhasználók, szerverek, kötetek. Az NDS egy információs adatbázis minden hálózati objektumról. A hálózatba bejelentkezéskor, a jogainknak megfelelöen az összes szervert, nyomtatót elérjük, nem kell szerverenként újra bejelentkeznünk. A használt objektumok és ezek tulajdonságai a Katalógus sémát alkotják. Mivel az objektumokat és a tulajdonságaikat bövíthetjük, saját sémát készíthetünk, nem csak az alapértelmezett sémát használhatjuk. Az objektumok, és tulajdonságaik alkalmazói programokból is lekérdezhetök.

Az NDS tervezésénél öt kritikus lépést kell betartanunk:

1. Séma tervezés

Ha a meglévö NDS séma nem elégíti ki az igényeinket, további objektumokat készíthetünk, ezek tulajdonság megadásával egyetemben.

2. Az NDS névkonvenciói tervezése

A névkonvenciók olyan ajánlások, melyek segítségével az egész NDS-ben könnyen eligazodunk. Például: a felhasználói nevek a Vezetéknév elsö 7 karaktere, ékezet nélkül, és a Keresztnév elsö betüje. Szerverekre is nézzünk egy példát:

ZZYYY%%, ahol

YYY - szervezet kódja, ahol a szerver található

Z- szerver típusa, FS-file server, PS- print server ...

%% - sorszám

Ilyenformán minden objektumnak megadhatjuk a névkonvencióját, természetesen ha a sémán változtatunk, azokra az objektumokra is meg kell terveznünk a konvenciókat.

3. A hálózati erQforrások struktúrájának tervezése

Az NDS tervezését mindenképpen hozzáértöre bízzuk, a megfelelö tervezés alapja a jól müködö rendszernek.

A tervezéskor elöször az NDS felsö szintjét kell megtervezni, a földrajzi elhelyezkedést figyelembe véve. Az NDS alsóbb szintjeit pedig a szervezeti felépítésnek megfelelöen tervezzük meg.

Lehetöségünk van több fát készíteni, amelyet egy NDS-be egyesítünk (merge). Ha íly módon építjük ki a hálózatot, a teljes hálózatot nem kell teljesen kiépíteni már az induláskor, lehet késöbb is egyesíteni.

4. A partíciók és másolatai tervezése

A teljes NDS adatbázist több részre oszthatjuk, ahogy a menedzselés azt megkívánja. Amikor több szerverünk van, térben elosztva, esetleg alacsony sebességgü összeköttetéseken keresztül, a partíciók másolatai nagyban meggyorsíthatják a mqködést. A részletes magyarázat külön fejezetben található.

5. Szerver idö szinkronizálás tervezése

Az elözöekben tárgyalt idö szinkronizálási metódusok alapján a saját hálózatunk szervereinek idö szinkronizálását kell megtervezni.

 

 Vissza: NetWare 4

 

Copyright © 1996 NeTeN Számítástechnikai Bt
Last modified: January 05, 1997